VO Event wint projectvoorstel van het Be Circular-programma van Leefmilieu Brussel met zijn ‘Circular events’ toolkit’
Afgelopen donderdag, werd VO Event officieel uitgeroepen tot winnaar van het projectvoorstel van het Be Circular-programma van Leefmilieu Brussel. En dat heeft het te danken aan de voorgestelde operationele toolbox die de activiteiten van het agentschap integreert in een ‘circulaire’ dynamiek. Deze toolkit zal eind 2019 beschikbaar zijn en is toegankelijk voor de hele Belgische evenementensector om die in de richting te leiden van meer circulariteit.
TOOLKIT VOOR CIRCULAIRE EVENEMENTEN
Het project Circular Events’ Toolkit werd uitgewerkt op basis van een analyse van alternatieve praktijken en experimenten. Het ontwikkelt een reeks praktijken en hulpmiddelen die circulariteit bevorderen in de kernactiviteiten van VO Event. Deze ‘gereedschapskist’ zoekt mee naar oplossingen voor herstelling, hergebruik en recyclage die effectief toepasbaar zijn in elke fase van ontwerp en organisatie van een evenement.
Voor de implementatie van die oplossingen worden samenwerkingsverbanden gesloten met Emmanuel Mossay (specialist in de circulaire economie), Sense (gespecialiseerd in redactionele en transmediale productie en partner van VO Event) en Lionel Anciaux van IoT Factory.
VO EFFENT HET PAD VOOR CIRCULARITEIT
Ons agentschap zal deze operationele toolbox (richtlijnen, best practices, bestanden, checklists, actiefiches, enz.) gebruiken om duurzamere evenementoplossingen aan te bieden aan onze klanten. Een medewerker van ons team is specifiek verantwoordelijk om de realisatie van dit project op te volgen. Hij zal erop toezien dat elke VO-medewerker deze instrumenten gebruikt en ze deelt met de hele Belgische evenementensector.
“Iedereen heeft het vandaag over ethiek en ecologisch verantwoord ondernemen. Steeds meer burgerbewegingen eisen concrete maatregelen. En ook VO wil het goede voorbeeld geven. Door deze tools vrijwillig te delen met de hele sector draagt het agentschap zijn steentje bij aan een wereldwijde duurzame ontwikkeling”, verduidelijkt Alexandre Velleuer, Managing Director van VO Event.
Toch is die overtuiging niet nieuw voor ons. VO wil zijn maatschappelijke rol al sinds 2010 opnemen en op een verantwoorde en duurzame manier te werk gaan. Het agentschap implementeert een dynamiek waarbij we oog hebben voor de juiste balans tussen het welzijn van onze medewerkers, winst maken en respect voor het milieu.
Daarom valt de Toolkit voor circulaire evenementen onder het MVO-programma van VO en is ze een perfecte aanvulling op de reeds bestaande reportingtool. Het rapport dat verschijnt na elk evenement evalueert alle aspecten van het project. Het is een instrument om alle actoren permanent te sensibiliseren en hen reflexen van meer verantwoord handelen aan te leren. En omdat evenementen bijna altijd een milieu-impact hebben, streeft VO naar CO2-compensaties voor al zijn evenementen door te investeren in projecten die echt duurzaam zijn.
#BeCircular: EEN GEWESTELIJK PROGRAMMA VOOR EEN CIRCULAIRE EN INNOVATIEVE ECONOMIE
Circulariteit is een economisch concept dat pleit voor het creëren van een kringloopeconomie waarbij overconsumptie geen kans krijgt en afval geminimaliseerd of volledig geëlimineerd wordt. Dergelijke economie produceert goederen en diensten terwijl het verbruik van grondstoffen en niet-hernieuwbare energie wordt beperkt.
Met de lancering van het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie stelt de Brusselse regering een geloofwaardig alternatief voor om te komen tot een duurzame lokale economie die aansluit op de behoeften van de burgers (wonen, winkelen, werken, ...). Het programma helpt de bedrijven uit het Gewest hun kosten te drukken en over te stappen op een economisch model met een lage ecologische voetafdruk dat lokale jobs creëert en bijdraagt aan de levenskwaliteit van de Brusselaars.
Vanuit die optiek van circulaire economie biedt de projectoproep ‘Be Circular – Ondernemingen’, een initiatief van het Gewest, financiële steun aan innovatieve projecten die een bedrijf laten evolueren naar meer duurzaamheid. Deze oproep heeft betrekking op projecten voor de opwaardering van 3R-hulpbronnen (herstellen, hergebruiken, recycleren), projecten die nieuwe economische modellen naar voren schuiven waarmee beter gebruikgemaakt kan worden van hulpbronnen, en projecten op het vlak van duurzame voeding en circulair bouwen.